Vet – Vorm en tekst

Vet

Vorm en tekst

 

Schrijf je een tekst, dan wil je dat de boodschap goed overkomt. Je besteedt zorg aan de inhoud, maar zeker ook aan de vorm. Een goede vorm versterkt immers je tekst en maakt de informatie overzichtelijk, toegankelijk en goed leesbaar.

Het kiezen van de juiste vorm vraagt om afwegingen en keuzes. Dat is niet eenvoudig, zeker als je geen (ervaren) vormgever bent. Daarom heb je hulp nodig. Daarom is er Vet.

 

Vet is jouw gids bij het vormgeven van informatie

Ontwikkeling

Vet heeft als doel: niet professionele gebruikers op een toegankelijke wijze te ondersteunen bij hun afwegingen en keuzes m.b.t. vormgeving. Vet is gemaakt door drie auteurs met jarenlange ervaring in het professioneel ontwikkelen van leermiddelen voor het onderwijs als respectievelijk vormgever, educatief auteur en educatief uitgever. Zij hebben hun kennis en ervaring m.b.t. het vormgeven van informatie – tekst én beeld – gebundeld op de demowebsite www.vet.cantal.nl die tot 1 augustus 2018 gratis toegankelijk is.

 

Inhoud en opbouw

Vet is opgebouwd uit zes hoofdstukken:

  1. De opzet van een document
  2. De opmaak van tekst
  3. Lettertypen
  4. Layout
  5. Tekst en beeld
  6. Voorblad of omslag

Elk hoofdstuk bestaat uit basis- en verdiepende pagina’s met inhoudelijke informatie, adviezen, voorbeelden, beeld en toepassingen m.b.t. het onderwerp van dat hoofdstuk. Omdat de meeste gebruikers met de tekstverwerker Word werken, is het onderdeel ’Hoe doe je dat in Word’ opgenomen. De simulatie omgeving ‘Maakop’ maakt het mogelijk om direct met diverse aspecten van vormgeving van tekst te experimenteren.

Je kunt de zes hoofdstukken verkennen aan de hand van de vijf opdrachten op de website of je kunt Vet op je eigen manier doorwerken. Op korte termijn, in ieder geval voor het schooljaar 2018 – 2019, wordt Vet voorzien van verwerkingsopdrachten die het de gebruiker mogelijk maken de eigen kennis en vaardigheid te toetsen.

 

Gebruik in het onderwijs

Vet is prima geschikt om zelf mee aan de slag te gaan, maar komt ook in het onderwijs heel goed tot zijn recht. Van elke leerling in het voortgezet en elke student in het HBO of WO wordt op enig moment gevraagd een werkstuk of artikel te schrijven. Door Vet maken zij kennis met aspecten van vormgeving die hun boodschap, bijvoorbeeld hun (profiel)werkstuk of scriptie, toegankelijker en effectiever maken. De vijf opdrachten en – op korte termijn – de verwerkingsopdrachten dragen daar zeker aan bij.

 

Beschikbaarheid en prijs

Vet is vanaf 1 juli 2018 beschikbaar voor de introductieprijs van € 15,00 per licentie. Op die datum wordt ook de demo website www.vet.cantal.nl afgesloten.

Ben je docent in het voortgezet onderwijs of het hbo, vraag dan een gratis proeflicentie aan of bekijk hier het leaflet over Vet.