VET – Vorm en tekst

VéT – vorm en tekst

Vormgeven van informatie

 

 

Schrijf je een werkstuk, een verhaal of een andere tekst? Maak je een poster, een uitnodiging of een pamflet? Dan moet je boodschap goed overkomen. Je besteedt zorg aan inhoud, aan je formulering en aan je stijl. En je besteedt zeker aandacht aan de vorm. Een goed gekozen vorm versterkt immers je boodschap.

 

VéT is jouw gids bij het vorm geven van informatie

 

Het kiezen van de juiste vorm is een lastig proces, zeker als je daar weinig ervaring mee hebt. Door alle mogelijkheden van je tekstverwerker of opmaakprogramma zie je mogelijk door de bomen het bos niet meer. Daarom is er VéT.

 

Door professionals, voor liefhebbers

VéT (vorm en tekst) is gemaakt door professionals met jarenlange ervaring in het professioneel ontwikkelen van leermiddelen voor het onderwijs en het verzorgen van communicatie voor het bedrijfsleven. Als allround vormgever, educatief auteur en educatief uitgever hebben zij hun kennis en ervaring gebundeld op de website Vorm en tekst (VéT). VéT is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in lay-out en vormgeving.

 

Inhoud en opbouw

VéT is opgebouwd uit zeven hoofdstukken:

 1. De opzet van een document
 2. De opmaak van tekst
 3. Lettertypen
 4. Layout
 5. Tekst en beeld
 6. Voorblad of omslag
 7. Hoe doe je dat in Word?

Elk hoofdstuk bestaat uit pagina’s basisinformatie en verdiepende informatie (achtergronden, adviezen, tips, voorbeelden, toepassingen). Je kunt vaak doorklikken naar extra informatie (voorbeelden, externe links, te downloaden teksten). VéT bevat de toepassing ‘Maakop’ als voorbereiding op gebruik van Word dat is uitgewerkt in Hoofdstuk 7: Hoe doe je dat in Word?

 

Werkwijze en opdrachten

Neem de onderdelen van VéT door vanuit je behoefte, je voorkeur of je interesse. Daarbij kùn je gebruik maken van de ca. 100 opdrachten die in de hoofdstukken zijn opgenomen en je door VéT heen leiden. Bovendien bevat VéT vijf ‘afrondende’ opdrachten die je uitdagen om je kennis en kunde in de praktijk te brengen:

 1. Ontwerp een informatieblad
 2. Schrijf een achtergrondartikel
 3. Ontwerp een miniposter
 4. Maak een folder
 5. Ontwerp een voorblad

Kan het ook anders?

Natuurlijk kan het anders!
Dat is een vraag die VéT je vaak stelt. Denk daar dus goed over na.
Vaar op je eigen kompas, maar: Ga vooral aan de slag!!

 

Een individuele licentie

Je kunt voor 17,50 een individuele licentie voor onbepaalde tijd aanschaffen. Daarmee log je in op één apparaat. Log je in op een tweede apparaat, dan logt het programma automatisch uit op het eerst gebruikte apparaat. Wil je tegelijkertijd op meer dan één apparaat met Vét werken, schaf dan meer dan één licentie aan, elk met een eigen e-mail adres, om de licentie aan te koppelen.

 

Een groepslicentie

Wil je een groepslicentie VéT aanvragen, bijvoorbeeld voor je school, dan kan dat. Mail daarvoor naar info@cantal.nl of maak gebruik van de Contact-optie.

 

Gratis toegang met licentie Pak je pen of Portfolio

Beschik je over een licentie voor de herziene Pak je pen en toetsenbord of Portfolio, pen en toetsenbord, dan heb je gratis toegang tot VéT. Op de website www.pakjepen.nl staat namelijk een link naar VéT.

 

Korting op Vet met van Schrift Naar Schrijven (SNS)

Ben je licentiehouder van de pabo-methode ‘van Schrift Naar Schrijven (SNS), dan kun je de licentie op Vet met korting aanschaffen. Je vindt daarover informatie op de website van Cantal.

 

Docent?

Ben je docent aan het VO, MBO of HBO/WO en geïnteresseerd in VéT, vraag dan een proeflicentie aan. Die helpt je bepalen of VéT interessant is voor je leerlingen of studenten. Gebruik daarvoor dit contactformulier.