VET – Vorm en tekst

Vorm en tekst

Vormgeven van informatie

 

 

Schrijf je een tekst, dan wil je dat de boodschap goed overkomt. Je besteedt zorg aan de inhoud, maar zeker ook aan de vorm. Een goede vorm versterkt immers je tekst en maakt de informatie overzichtelijk, toegankelijk en goed leesbaar.

Het kiezen van de juiste vorm vraagt om afwegingen en keuzes. Dat is niet eenvoudig, zeker als je geen (ervaren) vormgever bent. Daar heb je hulp bij nodig. Daarom is er Vet.

Vet is jouw gids bij het vormgeven van informatie

 

Door professionals, voor liefhebbers

Vet is gemaakt door professionals met jarenlange ervaring in het professioneel ontwikkelen van leermiddelen voor het onderwijs en het verzorgen van communicatie voor het bedrijfsleven. Als respectievelijk allround vormgever, educatief auteur en educatief uitgever hebben zij hun kennis en ervaring gebundeld op de – nu nog gratis toegankelijke – website www.vet.cantal.nl. Het doel van Vet is om niet professionele gebruikers op een toegankelijke wijze te ondersteunen bij hun afwegingen en keuzes over vormgeving.

 

Inhoud en opbouw

Vet is opgebouwd uit zes hoofdstukken:

  1. De opzet van een document
  2. De opmaak van tekst
  3. Lettertypen
  4. Layout
  5. Tekst en beeld
  6. Voorblad of omslag

Elk hoofdstuk bestaat uit basispagina’s en verdiepende pagina’s met informatie, adviezen, voorbeelden, beeld en toepassingen. In Vet is ook het onderdeel ’Hoe doe je dat in Word’ opgenomen en met de toepassing ‘Maakop’ kun je van alles uitproberen.

Je kunt de zes hoofdstukken verkennen aan de hand van de vijf opdrachten op de website of je kunt Vet op je eigen manier doorwerken.

 

Gebruik in het onderwijs

Vet is prima geschikt om zelf mee aan de slag te gaan, maar komt ook in het onderwijs heel goed tot zijn recht. Door Vet maken leerlingen kennis met aspecten van informatie die hun boodschap, bijvoorbeeld hun (profiel)werkstuk, toegankelijker en effectiever maken.

 

Beschikbaarheid

Vet komt vanaf 1 augustus 2018 volledig beschikbaar voor de introductieprijs van € 15,00 per licentie. Op die datum wordt ook www.vet.cantal.nl afgesloten. Tot 1 augustus 2018 is deze demosite nog toegankelijk.

Voor docenten in het voortgezet onderwijs of het hbo bestaat de mogelijkheid een licentie ter beoordeling aan te vragen.