VET – Vorm en tekst

VéT – vorm en tekst

Vormgeven van informatie

 

 

Schrijf je een werkstuk, een verhaal of een andere tekst? Maak je een poster, een uitnodiging of een pamflet? Dan wil je dat je boodschap goed overkomt. Je besteedt dus zorg aan de inhoud, aan je formulering en aan je stijl. Je besteedt zeker aandacht een de vorm. Immers, een goed gekozen vorm versterkt je boodschap, ordent de informatie en maakt die informatie overzichtelijk, toegankelijk en goed leesbaar.
Het kiezen van de juiste vorm is een lastig proces waarin je veel afwegingen en keuzes moet maken. Dat is niet eenvoudig, zeker niet als je daar geen of weinig ervaring mee hebt. En als je de mogelijkheden van je tekstverwerker of opmaakprogramma ontdekt hebt, zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. Daarom is er VéT.

 

VéT is jouw gids bij het vormgeven van informatie

 

Door professionals, voor liefhebbers

VéT (vorm en tekst) is gemaakt door professionals met jarenlange ervaring in het professioneel ontwikkelen van leermiddelen voor het onderwijs en het verzorgen van communicatie voor het bedrijfsleven. Als respectievelijk allround vormgever, educatief auteur en educatief uitgever hebben zij hun kennis en ervaring gebundeld op de website Vorm en tekst.
VéT is niet bedoeld voor professionele vormgevers, maar voor studenten en liefhebbers en ondersteunt hen bij afwegingen en keuzes ten aanzien van lay-out en vormgeving.

 

Inhoud en opbouw

VéT is opgebouwd uit zes onderdelen:

 1. De opzet van een document
 2. De opmaak van tekst
 3. Lettertypen
 4. Layout
 5. Tekst en beeld
 6. Voorblad of omslag

Elk hoofdstuk bestaat uit basisinformatie en verdiepende informatie met achtergronden, adviezen, tips, voorbeelden, beeld en toepassingen. Op de pagina’s van VéT vind je bovendien ook buttons die doorklikken naar extra informatie, voorbeelden, externe links, teksten die je kunt downloaden en de toepassing ‘Maakop’.

Met de toepassing Maakop kun je met veel aspecten van vorm experimenteren. Je ziet in Maakop direct wat er gebeurt als je een instelling als lettertype, marge of interlinie verandert. Een prima voorbereiding op het gebruik van Word voor deze aspecten! Behalve over de zes onderdelen geeft VéT namelijk ook informatie over het maken van een eenvoudige opmaak in Word (Hoofdstuk 7: Hoe doe je dat in Word).

Je kunt de zes onderdelen van VéT willekeurig, bijvoorbeeld op basis van je persoonlijke interesse, voorkeur of vragen die je hebt, doornemen. Je kunt dat ook doen aan de hand van de opdrachten die in VéT zijn opgenomen. Kies je voor die tweede optie – de opdrachten – dan kom je met alle aspecten van VéT in aanraking. En daarna…………… aan de slag!!

 

Opdrachten

In VéT zijn ca. 100 opdrachten opgenomen. Dat zijn opdrachten die je als het ware per onderwerp bij de hand nemen en door VéT heen leiden. Je klikt op de opdrachtknop die op de pagina is opgenomen en ziet de opdracht(en) bij die pagina. Soms is dat een voorbeeld met een toelichting, soms een lay-out die je beoordeelt, maar vaak ook ga je zelf met de vormgeving van (eigen) teksten aan de slag. Zo maak je stapsgewijs kennis met de vormgeving van tekst én beeld.

Bovendien bevat  VéT vijf ‘grote’ opdrachten:

 1. Ontwerp een informatieblad
 2. Schrijf een achtergrondartikel
 3. Ontwerp een miniposter
 4. Maak een folder
 5. Ontwerp een voorblad

Deze ‘grote vijf’ dagen je uit om de kennis en kunde die je verwerft in de praktijk te brengen.

 

Een licentie aanschaffen

Je kunt voor 15,00 een individuele licentie voor onbepaalde tijd aanschaffen. Daarmee kun je inloggen op één apparaat (laptop / smartphone / etc.). Log je in op een ander, tweede apparaat, dan logt het programma automatisch uit op het eerder gebruikte apparaat. Wil je tegelijkertijd op meer dan één apparaat met Vet werken, schaf dan meer dan één licentie aan, elk met een eigen e-mail adres, om de licentie aan te koppelen.

 

Een groepslicentie aanschaffen

Wil je een groepslicentie VéT aanvragen, bijvoorbeeld voor je school, dan kan dat. Mail daarvoor naar info@cantal.nl of maak gebruik van de Contact-optie.

 

Gratis toegang met licentie Pak je pen of Portfolio

Beschik je over een licentie voor de herziene Pak je pen of Portfolio, dan heb je – per 1 juli 2022 – gratis toegang tot VéT (Vorm en tekst). Ga naar de website VéT, log daar in met de accountgegevens van Pak je pen of Portfolio en je krijgt toegang tot de website VéT. Gebruik wel hetzelfde email adres, anders herkent het systeem je niet.

 

Korting op Vet met van Schrift Naar Schrijven (SNS)

Ben je licentiehouder van de pabo-methode ‘van Schrift Naar Schrijven (SNS), dan kun je de licentie op Vet met korting aanschaffen. Je betaalt dan 7,50 i.p.v. 15,00 Dat gaat als volgt in zijn werk:

 1. Log met je accountgegevens van SNS in op de website van ‘Vorm en tekst (VéT)‘.
 2. Je komt direct op de betaalomgeving en kunt betalen.
 3. Het bedrag van 7,50 staat al ingevuld.
 4. Na betaling heb je direct toegang tot Vet.

 

Docent?

Bent u docent aan het VO, MBO of HBO/WO en geïnteresseerd in VéT, dan kunt u een proeflicentie aanvragen. Die helpt u bepalen of VéT interessant is voor uw leerlingen of studenten. Gebruik voor het aanvragen van uw proeflicentie a.u.b. dit contactformulier.