Bij de les
Een leesbaar handschrift
Efficiënt aantekeningen leren maken
Bij de les is bedoeld om:
- het eigen handschrift te leren evalueren en verbeteren.
- slim en efficiënt aantekeningen te (leren) maken.
Die twee onderwerpen lijken niet zo veel met elkaar gemeen te hebben, al is het prettig dat aantekeningen goed leesbaar zijn. Met de hand schrijven van aantekeningen blijkt echter voordelen te hebben. Dat sluit niet alleen aan bij je intuïtie (Als ik het in mijn eigen woorden opschrijf, weet ik het eigenlijk al.), het wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Dat toont aan dat je informatie beter verwerft en verwerkt als je met de hand schrijft. Je begint blijkbaar tijdens het schrijven al met ordenen, formuleren en dus verwerken van informatie. Een goed leesbaar handschrift is dus een belangrijk hulpmiddel bij het verwerven en verwerken van kennis.
Bij de les in een notendop
Bij de les is een digitaal leermiddel met informatie, instructie, oefeningen, toelichting en achtergronden, voorbeelden, oefenbladen en instructiefilmpjes. Bij de les bestaat uit 4 hoofdstukken die samen de leesbaarheid op teken-, schrift- en tekstniveau behandelen. De gebruiker kiest de hoofdstukken die voor hem/haar relevant zijn.
Hoofdstuk 1: Eerste hulp bij ongemakken
Heeft een leerling of student last van ongemakken tijdens het schrijven, bijvoorbeeld kramp of pijn in de schouder? Hoofdstuk 1 geeft tips en aanwijzingen om die ongemakken op te lossen en te voorkomen en biedt oefeningen voor vooral traject, houding en pengreep.
Hoofdstuk 2: Een leesbaar schrift
Is handschrift niet goed te lezen, dan kan dat allerlei problemen opleveren. Bovendien is inmiddels aangetoond dat met de hand schrijven ervoor zorgt dat je wàt je schrijft veel beter tot je neemt. Hoofdstuk 2 helpt het eigen handschrift te leren evalueren en verbeteren.
Hoofdstuk 3: Kort en krachtig
Om slim en efficiënt aantekeningen te kunnen maken, moet je over een aantal ondersteunende vaardigheden beschikken. Hoofdstuk 3 leert vaardigheden aan die daarvoor nodig zijn, bijvoorbeeld: tempo schrijven, klein schrijven, beknopt formuleren en met icoontjes (picto’s) werken.
Hoofdstuk 4: Opmaak
Hoofdstuk 4 laat zien hoe een overzichtelijke vorm de inhoud van – bijvoorbeeld – aantekeningen ondersteunt. Want of je schrijft met je pen of met een toetsenbord, een goed gekozen vorm versterkt de inhoud van je boodschap. Deel 4 geeft daarvoor tips en aanwijzingen. Meer meer weten over de opmaak van typschrift, kijk dan op VéT (Vorm en Tekst), het digitale broertje van Bij de les.
Een licentie voor Bij de les
Een aantal pagina’s met algemene informatie over Bij de les zijn gratis toegankelijk. Om toegang te krijgen tot de volledige inhoud, kun je een licentie van € 20,00 aanschaffen. Ga daarvoor naar Bij de les en klik op ‘Kies je licentie’. Na betaling van de licentie heb je direct toegang tot de complete inhoud.
Met één licentie kan de gebruiker op één apparaat tegelijkertijd inloggen. Op een tweede apparaat inloggen betekent dat Bij de les op het eerste apparaat uitlogt. Tegelijkertijd op meer dan één apparaat werken betekent dus meer licenties aanschaffen, elk met een eigen emailadres. Een andere optie is een groepslicentie. Die komt verderop in deze pagina aan de orde.
Let op: Gebruikt een leerling/student het werkschrift van Bij de les, dan blijft die licentie onbeperkt geldig. De licentiecode – op de colofonpagina (pagina 2) van het werkschrift – moet dan wel (éénmalig) worden ingevoerd bij ‘Kies je licentie’ op de website van Bij de les.
Een proeflicentie
Bent u docent in het vo, mbo of hbo, dank kunt u een proeflicentie aanvragen. Die licentie geeft u een maand lang onbeperkt toegang tot Bij de les.
Een groepslicentie voor Bij de les
Bij de les kent per 1 april 2021 ook groepslicenties, bijvoorbeeld voor scholen. De licentieprijs is dan € 11,00 per licentie bij een minimale groepsgrootte van 25 licenties.
Mail voor informatie daarover aan info@cantal.nl of gebruik de Contact-optie.
Bedenk: